Relaţii bilaterale

Relaţii politice

 

Relaţiile politice România-Kazahstan

Cu o vechime de peste două decenii, relaţiile politico-diplomatice dintre România şi Kazahstan au cunoscut o evoluţie mereu ascendentă. Acest trend pozitiv este generat şi facilitat de existenţa unor multiple interese reciproce comune ca şi de inexistenţa oricăror probleme în relaţiile bilaterale. Pe de altă parte, nivelul relaţiilor politice, ancorate armonios în realităţile sec.21, a exercitat un efect stimulator asupra cursului legăturilor economice. Ca urmare, Republica Kazahstan este acum cel mai important partener economic al României din Asia Centrală, şi nu numai. Coloana vertebrală a acestui parteneriat economic este cooperarea în domeniul energiei.

La 16 decembrie 1991 Republica Kazahstan şi-a proclamat independenţa  şi a apărut astfel ca un nou stat pe harta politică a lumii. A doua zi chiar, la 17 decembrie 1991, România a recunoscut independenţa Republicii Kazahstan. Iar la 15 iulie 1992, cu prilejul primei vizite oficiale a  şefului  diplomaţiei române la Almaty, a fost semnat Protocolul privind stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două state. În acest fel a devenit posibilă, în 1993, deschiderea ambasadei României în Republica Kazahstan. Cu sediul iniţial în vechea capitală, Almaty, ambasada României s-a mutat în noua capitală, Astana, în anul 2009. La început cu rangul de misiune diplomatică, reprezentanţa Republicii Kazahstan la Bucureşti a fost deschisă la 11 iunie 2003. Prin decret al preşedintelui Nursultan Nazarbayev, misiunea a fost ridicată la rang de ambasadă în martie 2012. România mai are un consulat onorific în Almaty iar Republica Kazahstan (din 2003) un consulat onorific la Bucureşti.

Cadrul juridic bilateral poate fi considerat satisfăcător, adaptat la nevoile relaţiilor bilaterale şi la cerinţele legislaţiei europene. Sunt în vigoare circa 20 acorduri, care acoperă principalele domenii de cooperare, respectiv politic, economic, cultură, transporturi, turism. Alte acorduri sunt în curs de punere în vigoare sau de negociere.

Dialogul politic bilateral este sistematic şi realizat la nivel înalt. Preşedinţi ai României au vizitat Kazahstanul în 1999, 2003 şi 2010 (de două ori, în martie 2010 vizită de stat, iar în decembrie o vizită de lucru, pentru participarea la summit-ul OSCE). Primul preşedinte al Republicii Kazahstan a vizitat România în 1998 şi 2007. O nouă vizită urmează a avea loc în perioada imediat următoare. De asemenea, cei doi şefi de stat s-au întâlnit de mai multe ori în marja unor conferinţe internaţionale. La nivelul miniştrilor de Externe s-au înregistrat cinci vizite ale şefului diplomaţiei române şi trei ale omologului kazah. Între cele două ministere de Externe se realizează şi consultări periodice la diverse niveluri. Se înregistrează contacte de lucru şi la nivel parlamentar.

Există o cooperare, pe care o considerăm foarte bună, şi pe arena organizaţiilor internaţionale. România a sprijinit la timpul potrivit propunerea Kazahstanului de a prelua în 2010 preşedinţia în exerciţiu a OSCE. Acest mandat este apreciat şi de partea română a fi un adevărat succes. Avem, conform practicii internaţionale, o  excelentă cooperare în sprijinirea reciprocă a candidaturilor noastre la ONU şi în alte organizaţii internaţionale. România, stat membru al UE, sprijină procesul de adâncire a relaţiilor Kazahstanului cu Uniunea Europeană.

 

Întâlnirea Ambasadorului României, Cezar Armeanu, cu Berik Jakenov, Akimul Districtului ESIL din Nur-Sultan (20 decembrie 2020)

20.12.2019

Întâlnirea Ambasadorului României, Cezar Armeanu, cu Berik Jakenov, Akimul Districtului ESIL din Nur-Sultan (20 decembrie 2020). Galerie foto …

Evenimente organizate de Ambasada României în Tajikistan, în perioada 4-7 decembrie 2019

04.12.2019

În data de 4 Decembrie 2019, Ambasada României a organizat la Dushanbe o serie de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a ţării noastre. De asemenea, reprezentantii…

Ambasada României a organizat în cadrul Cinematografului „Casa Filmului Aimatovdun Aalamî” din Bishkek „Ziua filmului românesc”

03.12.2019

În data de 3 decembrie 2019, Ambasada României a organizat în cadrul Cinematografului „Casa Filmului Aimatovdun Aalamî” din Bishkek „Ziua filmului românesc”. Galerie…

Ziua Națională a României sărbătorită în Republica Kârgâză

02.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019, Ambasada României a sărbătorit Ziua Națională la Bishkek. Evenimentul a fost organizat în cadrul Filarmonicii din localitate. După ceremonia oficială,…