Republica Kazahstan

Condiţii de călătorie

Condiţii de intrare şi regim de şedere în cele trei stare în care este acreditată ambasada

Cetăţenii români care doresc să călătorească în R. Kazahstan, Republica Kîrgîză şi Tadjikistan au nevoie de viză de intrare.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Kazahstan, pentru o perioadă de cel mult 30 de zile calendaristice, nu mai au nevoie de viză de scurtă ședere, începând cu 1 ianuarie 2017.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Kârgâză au nevoie de viză de intrare, în acest sens fiind necesar să prezinte formularul de viză completat, fotografie şi paşaportul valabil. Viza se poate acorda şi pe aeroportul internaţional din Bishkek. Totodată, cetăţenii români care se deplasează în Republica Kârgâză pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, au obligativitatea de a se înregistra la Registrul Evidenţei de Stat.

Vizele pentru Tadjikistan se obţin numai pe aeroporturile internaţionale ale ţării, existând o procedură simplă în acest sens. În cazul deplasării cu autoturismul, vizele pot fi obţinute din ţările vecine Tadjikistanului, prin intermediul ambasadelor tadjice.

Atenţie! Cetăţenii români care călătoresc în R. Kazahstan au obligaţia ca, în termen de 5 zile lucrătoare de la data trecerii frontierei de stat, să se înregistreze la serviciul Poliţiei de Migraţie din cadrul MAI local, dacă intrarea în R. Kazahstan nu s-a realizat prin cele 12 aeroporturi internaţionale.

Pentru persoanele care stau mai mult de 30 zile în Kazahstan, Poliţia de Migraţie(OVIR - Office of Visas and Registration) poate solicita şi prezentarea unor certificate de test HIV, nu mai vechi de o lună..

Atenţie! Călătoria cetăţenilor străini în unele zone din apropierea frontierei cu China necesită obţinerea unui permis special de la autorităţi.

De asemenea, din anul 2001, Guvernul R. Kazahstan a declarat “închise pentru accesul cetăţenilor străini”, până la sfârşitul anului 2015, următoarele localităţi din proximitatea unor obiective militare:

 • Oraşul Gvardeiskii;
 • Oraşul Baikonur şi raionul Karmakshy (Kazaly) în regiunea Kzylorda;
 • Metebulak (Roslavli) în regiunea Alma Ata;
 • Linia de cale ferată Kulzhabas din regiunea Djambul.

 

Introducerea regimului simplificat de acordare a vizelor de către Kazahstan

În vederea dezvoltării sectorului turistic şi atragerii investitorilor străini, Kazahstanul a introdus un regim simplificat de acordare a vizelor de scurtă şedere. Astfel, cetăţenii a 48 de state, printre care şi România, nu mai sunt obligaţi să prezinte invitaţii sau documente justificative (bilet de călătorie, rezervare la hotel etc.) atunci când solicită vize de afaceri.

Beneficiarii vizelor eliberate prin procedura simplificată sunt scutiţi şi de înregistrarea şederii la organele de poliţie. Înregistrarea va fi efectuată de Poliţia de Frontieră la intrarea pe teritoriul Kazahstanului.

 

Ameninţări teroriste 

În regiunea Asiei Centrale acţionează o serie de grupări extremiste.

În urma atetentatelor ce au avut loc în trecut în diverse regiuni, în special în vestul şi sudul Kazahstanului, organele de securitate întreprind permanent măsuri de prevenire a unor asemenea acte, în prezent situaţia fiind sub control.

Vă recomandăm să consultaţi periodic informaţiile prezentate de autorităţile locale şi să accesaţi pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
 

Siguranţă şi criminalitate 

Deşi Republica Kazahstan este o ţară cu un nivel general scăzut al criminalităţii, uneori se întâlnesc cazuri de răfuieli între grupări criminale locale (atacuri armate, furturi la casele de schimb valutar).

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, bazaruri).

În multe oraşe mari au fost înregistrate şi incidente privind falsificarea instrumentelor de plata electronica şi efectuarea de retrageri frauduloase de numerar prin folosirea unor ATM-uri neomologate.

 

Recomandări generale:

 • Să evitate deplasările pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandat ca documentele personale să fie lăsate la hotel şi să fie păstrată doar o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Poliţia kazahă practică frecvent legitimarea persoanelor străine pe stradă. S-au semnalat şi cazuri de „falşi poliţişti”. Este indicat să solicitaţi legitimarea organelor de poliţie daca vă aflaţi în această situaţie.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

S-au întâlnit cazuri când, invocând anumite reguli şi proceduri de ordine interioară, organele vamale şi ale politiei de frontieră din aeroporturile internaţionale au pretins sume cuprinse între 50-500 USD pentru a le permite străinilor să treacă frontiera.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor vă recomandăm contactarea Ambasadei României la Astana sau a celui mai apropiat birou al poliţiei locale.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea biroului local de poliţie şi  Ambasadei României.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 101 – Pompieri;
 • 102 – Poliţia;
 • 103 – Salvarea;
 • 104 - Ministerul pentru situaţii deosebite;
 • 112 – SOS.
   

Sistemul medical 

Sistemul medical în R. Kazahstan este limitat, sub standardele europene.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală, de călătorie şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul local al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea/unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare, în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare.

Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Atenţie! La încheierea poliţelor de asigurare vă recomandăm verificarea condiţiilor de aplicare a poliţiei pe teritoriul Republicii Kazahstan.

Cetăţenilor români care intenţionează să rămână un timp mai îndelungat pe teritoriul Kazahstanului li se recomandă vaccinarea împotriva hepatitei A şi B, meningo-encefalitei transmise prin muşcătura de căpuşă (lunile mai-iulie), administrarea profilactică de iod, evitarea zonelor radio-active din Estul Kazahstanului.

Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Kazahstan (OMS) a comunicat faptul că acest stat a fost introdus în lista ţărilor în care a fost eradicată malaria.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european.

Străzile sunt slab iluminate, în special în oraşele de provincie, iar în afara localităţilor lipsesc de multe ori indicatoarele şi marcajele.

În general, conducătorii auto nu respectă regulile de trafic, ceea ce duce la accidente de circulaţie frecvente.

Se recomandă atenţie sporită, atât în calitate de conducători auto, cât şi în calitate de pietoni.

Sunt frecvente cazurile când, sub pretextul încălcării regulilor de circulaţie, poliţia rutieră opreşte autovehiculele cu număr galben (aparţinând companiilor străine), solicitând sume de bani.

Se recomandă respectarea regulilor de circulaţie şi limitarea de viteză.

 • Starea generală a drumurilor:

Starea generală a drumurilor este necorespunzătoare cu excepţia oraşelor Alma-Ata şi Astana. Acestea sunt prost întreţinute şi nesemnalizate corespunzător. Pe timpul iernii pot fi închise din cauza ninsorilor abundente.

 • Limitele de viteză admise:
  • 60 km/h în localităţi
  • 90 km/h în afara localităţilor.
 • Parcarea:

În majoritatea zonelor urbane parcarea este cu plată.

Permisul de conducere:

 • Permisul de conducere internaţional (însoţit de cel naţional) este recunoscut pe perioada valabilităţii vizei. Dacă viza se prelungeşte, trebuie obţinut un permis de conducere local.
        

Utilizarea cărţilor de credit 

Sunt acceptate cărţi de credit internaţionale la unele magazine, majoritatea hotelurilor şi restaurantelor mari din Alma-Ata, Astana şi celelalte oraşe-centre regionale.
 

Regimul medicamentelor 

Pot fi introduse în R. Kazahstan numai medicamente pentru uz personal.

Pe plan local pot fi cumpărate medicamente fără prescripţie medicală (exceptând cele care au regim special).

 

Reglementări vamale 

Este permisă introducerea sau scoaterea în/din Kazahstan a maximum 2 l de băuturi alcoolice şi a maximum 0,5 kg icre negre.

Obiectele de valoare şi aparatura electronică se declară la trecerea frontierei (atât la intrare cât şi la ieşire).

Există reguli stricte la exportul de antichităţi din R. Kazahstan.

Suma maximă permisă (nedeclarată) la ieşirea din R. Kazahstan este de 3000 USD. Sumele mai mari de bani se declară.

Persoanele care stau o perioadă scurtă de timp pe teritoriul Kazahstanului, pot scoate din această ţară o sumă echivalentă cu cea declarată la intrarea în ţară.

Declaraţia vamală se păstrează până la ieşirea din ţară.

Întâlnirea Ambasadorului României, Cezar Armeanu, cu Berik Jakenov, Akimul Districtului ESIL din Nur-Sultan (20 decembrie 2020)

20.12.2019

Întâlnirea Ambasadorului României, Cezar Armeanu, cu Berik Jakenov, Akimul Districtului ESIL din Nur-Sultan (20 decembrie 2020). Galerie foto …

Evenimente organizate de Ambasada României în Tajikistan, în perioada 4-7 decembrie 2019

04.12.2019

În data de 4 Decembrie 2019, Ambasada României a organizat la Dushanbe o serie de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a ţării noastre. De asemenea, reprezentantii…

Ambasada României a organizat în cadrul Cinematografului „Casa Filmului Aimatovdun Aalamî” din Bishkek „Ziua filmului românesc”

03.12.2019

În data de 3 decembrie 2019, Ambasada României a organizat în cadrul Cinematografului „Casa Filmului Aimatovdun Aalamî” din Bishkek „Ziua filmului românesc”. Galerie…

Ziua Națională a României sărbătorită în Republica Kârgâză

02.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019, Ambasada României a sărbătorit Ziua Națională la Bishkek. Evenimentul a fost organizat în cadrul Filarmonicii din localitate. După ceremonia oficială,…