Home

Date generale

 

Denumirea oficială: Republica Kazahstan

Ziua naţională: 16 decembrie - Ziua Independenţei (1991)

Localizare: Nordul Asiei Centrale, cu ieșire la Marea Caspică

Capitala: Astana (peste 850.000 locuitori)

Cel mai mare oraș: Almaty (fosta capitală, 1.454.329 locuitori)

Suprafaţă: 2,7 milioane km2 (a noua țară din lume)

Populaţie: 16,7 milioane locuitori

 

Forma de guvernământ: republică prezidențială

Președinte: Nursultan Nazarbaev

Prim-ministru: Bakîtjan Sagintaev

Ministrul de Externe: Kairat Abdrakhmanov

Puterea legislativă este exercitată de Parlamentul bicameral (Senat și Majilis), puterea executivă este exercitata de Guvern, iar puterea judecătorească de instanțele judecătorești. În plus, există un Consiliu Constituțional, structură de stat responsabilă de examinarea problemelor individuale legate de Constituția R. Kazahstan.

 

Organizații internaționale din care face parte: ONU, FMI / Banca Mondială, OMC, BERD, OSCE, Comunitatea Statelor Independente, Tratatul de Securitate Colectivă, Comunitatea Economică Eurasiatică, Organizația de Cooperare a Asiei Centrale, Organizația de Cooperare Shanghai, Organizația Conferinței Islamice, Conferința privind Interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia.

 

Moneda naţională: Tenge/KZT (1$ = 335 KZT, septembrie 2016)

Limba oficială: kazahă

Religii: musulmani 65%, ortodocși ruși 30 %, protestanți 1,3%, alții 3,7%.

Domeniu Internet: .kz

Istorie: descendenți ai triburilor nomade și ai poporului turcic din marea Eurasie care mai târziu s-au alăturat Imperiului lui Genghis Khan, kazahii au creat unul dintre cele mai mari imperii nomade de la sfârșitul secolelor 15 și 16. Rusia a anexat teritoriul lor în secolele 18 și 19. Republica kazahă s-a format ca stat autonom în cadrul Federației Ruse în august 1920 și a devenit o republică unională a Uniunii Sovietice în decembrie 1936. La data de 16 decembrie 1991, Kazahstanul și-a declarat independența.

 

Economie:

Economia Kazahstanului este cea mai mare și cu cea mai rapidă evoluție din regiunea Asiei Centrale. Începând din anul 2001, rata de creștere economică a țării a fost printre cele mai mari din lume, iar creșterea PIB-ului în anul 2011 a fost de 7,5 %, ajutat de valoarea în creștere a exporturilor de petrol, metale și cereale. Incepand cu anul 2014, odata cu scaderea pretului la titei pe pietele internationale, situatia economica a cunoscut o scadere, astfel ca in anul 2014 cresterea economica a fost de 4,4%, iar in 2015 de 0,9%.

Principalii indicatori macroeconomici 2015:

PIB – 135 miliarde USD

PIB pe cap de locuitor - 7660 USD/locuitor

Inflația - 13,6 %

Șomajul - 5 %

Exporturi - 45,7 miliarde USD

Importuri - 30,1 miliarde USD 

 

Comerțul exterior.

Kazahstanul este o țară net importatoare a multe produse, majoritatea intrând în țară pe calea ferată și camioane. În 2015, principalele importuri au inclus mașini, utilaje și echipamente (40,6%), produse chimice (14,9%), metale (13,2%) și produse alimentare (11,1%).

Principalele produse exportate, au inclus produse minerale (include titeiul) (71,6%), metale (13,1%), produse chimice (7,1%), produse alimentare (4,5%).

Cei mai importanți parteneri comerciali externi sunt: Rusia, China, Italia, Olanda, Franța, Elvetia, Germania, Turcia, Ucraina, SUA, Uzbekistan, Romania.

Începand cu anul 2001, Kazahstanul a atras investiții străine directe medii de cca. 4 mld USD/an, ceea ce inseamna peste 60 mld.USD în aceasta perioada, în următoarele domenii: exploatare petroliera, industria minieră, energetică, constructii, transport și comunicații. Investițiile provin în principal din Olanda, Rusia, China, SUA, Marea Britanie, Franța, Italia și Germania. Ritmul investitiilor straine s-a diminuat oarecum incepand cu criza economico-financiara din 2010. In prima jumatate a anului 2015, investitiile straine directe au insumat 3,1 mld. USD.

Kazahstanul are cea mai dezvoltată economie din regiune, datorită rezervelor de hidrocarburi - atât de petrol (3% din rezervele mondiale) cât şi de gaze naturale (1% din rezervele mondiale). Kazahstanul este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală și un exportator important. În 2014, cantitatea netă exportată a fost de aproximativ 1,4 milioane de barili / zi, în principal către Italia, China, Olanda, și Franța.

Kazahstanul este membru al Uniunii Eurasiatice, împreună cu Rusia, Belarus, Armenia şi Kîrgîzstan.

 

 

Modificare regim călătorie în R. Kazahstan

23.12.2016

Vă informăm că, începând cu 1 ianuarie 2017, România se află pe lista celor 45 de state pentru care Kazahstanul a eliminat necesitatea vizei pentru deplasări pe o perioadă de cel…

Marcarea Zilei Naţionale a României la Astana

01.12.2018

În data de 27 noiembrie 2018, Ambasada României în Kazahstan a organizat recepţia dedicata sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Cu acest prilej, au fost acordate Diplome de…

Delegaţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca în Kazahstan

20.11.2018

În perioada 9-18 noiembrie 2018, o delegaţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca, condusă de doamna decan Gianina Crișan, a efectuat o vizită…

Întâlnire cu conducerea Akimatului din Karaganda

12.11.2018

Ambasadorul Cezar Armeanu, însoţit de consilierul economic Nicolae Păvălucă şi de membrii delegaţiei Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj Napoca, s-au…